26 Ağustos 2015 Çarşamba

Bilgisayardan Telefona İnternet Paylaşma Kablosuz İnternet



   Masaüstü veya Laptop Bilgisayarımızdan Başka Bilgisayara ve Telefona İnterneti Paylaşma AP MODE

   Bilgisayardan; bilgisayara, telefona interneti paylaşma nasıl yapılır yani kısacası bilgisayarı Access Point olarak nasıl kullanabiliriz bunu öğrenelim.

   Öncelikle bunun için bir adet kablosuz ağ bağdaştırıcısı yani wifi adaptöre ihtiyacımız bulunmaktadır.

   Bilgisayarımızda bu özelliği iki şekilde aktif hale getirebiliriz. Program ile aktif etme yada CMD ekranını kullanarak komutlar sayesinde tercih sizin ikisininde nasıl yapılacağını inceleyelim;

1- Komut ile Ap noktası yani interneti paylaşmak için Kablosuz modem oluşturma

   Bilgisayarınızda kablosuz ağınız aktif olması gerekmektedir yani açık kablosuz ağları görebilir bir modda iken hemen ağ bağdaştırıcımızın ağ barındırma özelliği yani Hostednetwork özelliği var mı diye kontrol ediyoruz.

  1. Windows+R tuş yardımı ile Çalıştır penceresini açıyoruz veya Başlat Program ve dosyaları ara bölümüne CMD komutunu veriyoruz.
  2. Açılan komut ekranına 'netsh wlan show driver' yazalım ve çıkan bilgiler arasında Barındırılan Ağ desteği Evet olarak cevaplanmış ise herhangi bir sorun yok eğer hayır ise bu ağ bağdaştırıcıcısı ile bu işlemi gerçekleştiremezsiniz.
EK BİLGİ:
Barındırılan Ağ Özelliği  Olan Wifi Adaptör Yoksa Kablosuz Adsl Modem ile İnterneti Kablodan Alıp Kablosuz olarak Paylaşma;
Biraz kafanız karışmış olabilir. Bu kısmı eğer barındırılan ağ özelliği olan adaptöre sahipseniz okumasanızda olur.
Yani Kablosuz interneti kabloluya çevirip kablosuz adls modeme vererek kablosuz olarak paylaşmak için;

Aslında barındırılan ağ özelliği olan bir ağ bağdaştırıcısı bulmak yerine şimdi aklıma geldi hiç denemedim ancak Wifi kablosuz alıcı yerine elinizde Kablosuz modem yani kullanmadığınız bir kablosuz modem varsa ve bilgisayarınızdaki ethernet girişine interneti aldığınız kablosuz ağda olan interneti paylaştırıp (bunuda ağ bağlantılarından yapabiliyorsunuz zaten Kablosuz ağ bağdaştırıcınıza sağ tıklayıp özelliklerinden paylaş sekmesinden ethernet sürücüsüne verebilirsiniz.) ve Modeminizin de arayüz ayarlarında olan DHCP sunucusunu iptal ederseniz modeminizle de ethernet kablosu ile bilgisayarınızı bağlarsanız (Ancak modeminizin varsayılan ağ geçidi interneti kablosuz olarak aldığınız modemin varsayılan ağ geçidinden farklı olması gerekir bununda ayarını modem arayüz ayarlarından DHCP sunucusu iptal ederken ayarlayabiliyorsunuz.) modem ethernetten aldığı interneti kablosuz ağından yayımlayacaktır yani bu iş olur.

   Daha sonra Cmd ekranına bir kablosuz ağ oluşturmak için gerekli komutları verelim;
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid='ağ adı' key='parola' keyUsage=persistent
diyerek enter diyoruz ancak ' tırnakları olmayacak direk ağ adı ve şifre olarak yazıyorsunuz belirli yerlere.

3 satırda size yaptığı işlemler hakkında bilgiler verilecektir.
Yukarıdaki kodu bir kez yapmanız yeterlidir. 

   Ardından oluşturduğumuz bu Sanal ağı aktif hale getirmemiz gerekmekte.
Bunun içinse netsh wlan start hostednetwork yazıp enterliyoruz ve Barındırılan ağ başlatıldı cevabı alıyoruz.
Ayrıca bilgisayarı yeniden açtığınızda sadece Cmd ekranına netsh wlan start hostednetwork yazarak tekrar aktif hale getirebilirsiniz ancak bazen aşağıda devam eden yazının içerisinde anlattığım paylaşma ayarları iptal olabilir. Sadece aşağıdaki adımı tekrar edebilirsiniz.

   Ardından son bir işlemle bu oluşturduğumuz Virtual Wi-Fi Network yani sanal kablosuz ağınıza interneti verelim. Yani paylaştıralım.

PAYLAŞIM YAPMA

   Windows 7'de Denetim masasından Ağ ve Paylaşım Merkezine girelim.
Sol tarafta bulunan menüden Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin ne tıklayalım.

Burada silinik yazı ile kablosuz interneti aldığınız modemin ismi yazan simge yani ağ bağdaştırıcısına (İnterneti alan bağdaştırıcının simgesine) sağ tıklayıp özelliklere girelim.
Paylaşım sekmesine tıklayalım ve Diğer ağ kullanıcıları bu bilgisayarın internet bağlantısı yoluyla bağlanılsın başındaki boş yere tik koyalım altındaki açılır menüden bu bağdaştırıcının internetini hangi bağdaştırıcı ile paylaştıracağımızı seçelim. (Oluşturduğumuz sanal ağın bağdaştırıcı ismi olacak yani "Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin'ne girdiğimiz ekranda bulunan ağ bağlantılarının birinde Microsoft Virtual Wifi yazar onun başlığındaki isimi seçeceğiz paylaşım sekmesi ekranında)

   Sonra interneti verdiğimiz bilgisayarda kablosuz ağları saatin yanından görüntülediğimiz ekranda bağlandığınız modemle oluşturduğunuz modemin altından internet erişimi yazmış olması gerekmektedir.

   Her şey okeyse artık diğer bir başka aygıtın kablosuzun dan oluşturduğumuz modem ismine girerek belirttiğimiz şifreyi giriyoruz ve bağlantı tamamdır.

Program Yardımı ile Acces Point Kurma

Programımızı şu linkteki sayfadan indiriyoruz.


   İndirip kurduktan sonra Network Name kısmını yayınlanacak isim yazıyoruz şifremizi de belirledikten sonra hangi bağdaştırıcıdan interneti alması gerektiğini de gösterip start butonuna basıyoruz.

   Yukarıda anlatmış olduğum yöntemler ile ev içi veya iş yerinde diğer televizyon, bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlarınızı rahatlıkla internete bağlayabilirsiniz.

İpucu; Diyelim ki iki adet kablosuz bağdaştırıcınız var birisinden interneti almak diğerinden yaymak istiyorsunuz. O halde hangi ağınızdan yayın verecekseniz bir tek onun açık kalması lazım diğer kablosuzu devre dışı bırakıyoruz.

Sonra start komutunu verdikten sonra Ap modemimiz belirlendiği için diğer interneti alacağınız bağdaştırıcı sadece interneti alır. Bu sayede biri alır diğeri dağıtır. Ancak bu durum sadece komut ile çalıştırmada geçerlidir.

Eğer diğer bilgisayardan veya telefondan modeme bağlanamıyorsanız büyük ihtimalle ağınızda internet erişimi veya ağ erişimi yoktur. Yukarıda Paylaşma başlığındaki adımları gözden geçirin ve ağınızdaki internet erişimini vermeyi tekrarlayın.

Ayrıca bazı bilgisayarlarda bu işlemler ağ bağdaştırıcılarını kitleyip internet ve bilgisayar kullanımınızı olumsuz etkileyebilir. Yeniden başlatmanız veya bilgisayara reset atmak zorunda kalabilirsiniz. Şu anda onun için herhangi bir çözüm yok. Denemeden bilemezsiniz.

Yukarıda anlatıldığı gibi tüm bağdaştırıcılarınız arasında bağlantı yapabilirsiniz. Hatta internet bağlantısını Pan modu ile bluetooth'a aktarabilirsiniz ancak fazla sorunlu bir olaydır. Çoğu makine destekliyor gibi görünse de ip çakışmaları Bluetooth kitlenmesi veya bağlantı verilecek cihazdaki bazı engellemeler, eşitleme engelleme sorunları ile karşılaşılabilir. Ama olmakta denemeniz gerekmektedir.


Diğer sorunlarınızı alttan yorum yaparak sorabilir veya iletişim bölümünden mail göndererek yardım alabilirsiniz...

Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar E-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif  Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder