9 Eylül 2015 Çarşamba

Tails İşletim Sistemi Hakkında Bilgiler


   Tails diğer adıyla The Amnesic Incognito Live System (Türkçesi: Unutkan Gizli Kimlikli Canlı Sistem) güvenlik odaklı Debian tabanlı bir Linux işletim sistemi tabanlı sistem dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği hedefler.Tüm giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapılmak üzere kullanıcılara sunulmuş ve dağıtılmıştır,ve doğrudan olmayan (anonim olmayan) bağlantılar engellenmiştir. Sistem canlı DVD veya canlı USB olmak üzere tasarlanmıştır ve belirgin bir şekilde yapılması istenmemişse, makinede hiçbir iz (sayısal iz) bırakmaz. Geliştirilmesine en fazla Tor Projesi finansal olarak katkıda bulunmuştur. Tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

   Yüksek güvenlikli olması nedeniyle FBI ve NSA güvenlik amaçlı bir süre kullanıldığı kayıtlara geçmişti ve FBI ve CIA azılı şuçluları bu işletim sistemi ile yakalamıştır.

   Tails işletim sistemi Linux işletimi tarafından dağıtılan ve taşınabilir önbellek cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir.Kurucusu hakkında bilgi yok,sistem gereksinimleri bütün DVD Ve USB flask belleklerde kullanılabiliyor.Kurulumu oldukça basit olması bir yana her yerde bu işletim sistemini bilgisayarda kullanabilirsiniz.

   Tails web adresinden iso imajını indirebiliyoruz. DVD ya da USB disk’e yükleyip bilgisayarı bu sürücüden açıyoruz. Tails kullanarak internette gerçek bir anonimlik sağlanıyor. Tails, Linux tabanlı anonimlik için tasarlanmış bir işletim sistemi. İçinde gizlilik ve şifreleme için gerekli birçok araç mevcut. Tarayıcıyı açtığınız anda, Tor’u başlatıp trafiğinizin, anonim tor networkü üzerinden gitmesini sağlıyor. Tor’dan sayfamızda defalarca bahsettik. Online gizliliklerini önemseyen kullanıcılar tarafından rağbet gören bir uygulama. İpek Yolunda (Silk Road) takılan herkes; uyuşturucu satıcıları, aktivistler, ispiyoncular,  gazeteciler, ve internette anonimlik isteyen günlük kullanıcılar.

   Tails işletim sistemi Snowden, Greenwald ve belgesel film yapımcısı Laura Poitras gibi kişilerin, Tails işletim sistemini kullanmasının nedeni, disk üzerinde hiçbir veri tutmaması. Bu sayede kötü niyetli kodun bilgisayara yerleşmesi ve çalışarak zarar vermesi engelleniyor. Bilgisayar kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilse dahi, makina da bu kişiler hiçbir iz bulamıyorlar. Bu da gazetecileri ve onların kaynaklarını korumuş oluyor.

Tails işletim sistemi sayfasında kendini şu şekilde özetliyor:
Amnesic Incognito Live System
Amnesia: Unutkanlık, uzun dönemli hafıza kaybı
Incognito: Kimliğini gizleyen

Tails neler sunuyor:
  • İnterneti anonim olarak kullandırır, sansürden kurtarır: Tüm internet trafiği Tor network’ü üzerinden gitmeye zorlanır.
  • Kullandığınız bilgisayarda hiçbir iz bırakmaz.
  • Dosyalarınızı, epostalarınızı ve chat mesajlarınızı şifrelemek için son teknoloji şifreleme araçlarını kullanır.
  • Tails’in uygulama geliştiricileri de anonim. Hükümetlerin kodlarına yaptıracakları olası müdahelelerden kendilerini korumak için gizleniyorlar. Grup, Wired magazin ile yaptığı email görüşmelerinde, NSA’in ücretsiz uygulama projelerine ve onların geliştiricilerine baskı yaptığını belirtiyor.  Linux’un yaratıcısı Linus Torvalds da geçen sene yaptığı konferansa bunu itiraf etmişti. NSA, Linux’un koduna, arka-kapı yerleştirmek için Linus Torvalds’tan istekte bulunmuş. 
  • Tails işletim sistemini geliştiren anonim grup, online gizlilik konusundaki erozyona karşı mücadele ettiklerini bildiriyorlar: “Günümüz internetinin efendileri, pazarlama devleri, Google, Facebook ve Yahoo, ve casus ajanslar, hayatlarımızın tamamen transparan olmasını istiyorlar, ve bunu sadece kendi çıkarları için istiyorlar.
Peki Tails güvenli mi? Güvende misiniz?
Tails’i yazanlar anonim, kimlikleri belli değil. Peki Tails’in bir hükümet programı olmadığını nasıl anlayacağız. Activist’leri ya da suçluları bulmak için ortaya çıkarılmış bir sistem olamaz mı? Snowden’ın sızdırdığı belgelerde de vardı. NSA bir powerpoint sunusunda, Tails ile ilgili çekincelerini yazmıştı: “NSA için kötüyse, gizlilik için iyidir”.
Tails kodu, tamamen açık kaynak. Şüphe duyan herkes kodu inceleyip içeriği görüntüleyebilir. Kendileri bu konuyu şu şekilde açıklıyor:  “Yasal isimlerimize ihtiyaç duymadan, Tails’e güvenmek için, ne yaptığımızın ve nasıl yaptığımızın yeterli olduğu kanısındayız”  Yani kim olduğumuzun önemi yok siz yaptığımız işe ve onu nasıl yaptığımıza bakın diyorlar.

Tails ile hangi uygulamalar geliyor?
  • Tor’un dışında, Tails gizlilikle ilgili birçok araç içeriyor. Bunlardan bazıları;
  • Mail Şifreleme aracı OpenPGP ve email istemcisi Claws.
  • Şifre yönetim sistemi KeePassX,
  • Chat şifreleme eklentisi
  • Özelleştirilmiş tarayıcı Iceweasel ve tarayıcı eklentileri: HttpsEveryWhere, ADBlockPlus, ve java’ları ve flash’ları bloklamak için NoScript .
  • Chat mesajlaşmaları için OTR şifreleme kullanan Pidgin
  • İçindeki diğer çoğu uygulama ekstra gizlilik için modifiye edilmiş.



Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar E-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder