4 Eylül 2015 Cuma

TP-LİNK Router AP Repeater (Tekrarlayıcı) ve Bridge (Köprüleme) Mode Nasıl Kurulur


   Tp-link  repeater yani tekrarlayıcı ve bridge yani köprüleyici olarak nasıl ayarlanacağını hakkında detaylı bilgi vereğim. Buradaki ayarları kullanarak gerekli işlemlerinizi hiç bir sorun olmadan rahatlıkla yapabilirsiniz. Bir kablosuz ağ sinyalini güçlendirerek tekrar yaymak için tüm bilgiye sahip olursunuz. Ayrıca bir kablosuz ağın adını ve şifreleme türü wep wpa wpa2 olarak değiştirip tekrar yayınlamak için gerekli ayarlardan bahsedeceğim.

   İlk olarak Köprüleme yani Bridge with AP kullanımından sizlere bahsedeceğim bu sayede aldığınız bir kablosuz yayını daha farklı isim ve şifreleme türü yada farklı bir şifre ile tekrardan yayımlayıp verimli bir internet için gerekli olan db yani sinyal kalitelerinden bahsedeceğim.

   Yani evinizde bulunan bir Wi-Fi ağını evin her bölümünde kullanabilmeniz için çoğaltıcı veya evin içinden odanıza,mutfağınıza yada başka bölüme sinyal güçlendirici veya adaptör alamnız kablo çekmeniz sorunuza bu yöntemle kurtulabileceksiniz.

Bridge Mode (Köprüleme) Kurulumu ve Ayarları;

   Modeminizin ilk olarak size ulaştığında bir Kablolu veya kablosuz olarak ayar yapabilirsiniz. Ancak Kablosuzda bazen ip numarası alamama gibi problemler oluşabilir bunlar sadece karşı bağlandığınız modemin ayarlarını Tp-link TL-WA701ND cihazınıza yanlış girdiğinizde veya karşıdaki modem ayarlarında bir değişiklik olduğunda Köprüleyiciye bağlanamamanıza sebep olabilir. (Yeniden Router'ı Resetleyerek tekrardan kurulum yapmanız gerekir yada Ethernet Kablo yardımı ile bağlanmanız gerekmektedir.) Aşağıda Sırası ile gerekli ayarları yapmaktan bahsedelim.

   Router'a Wifi yardımı ile bağlanalım. (Şifre Yoktur. Dikkat Bağlanırken Ağı Kurmadan Devam Et seçeneğini seçerek girin.)
   Arayüze ulaşabilmek için 192.168.0.254'e internet tarayıcı yardımı ile girelim.
Kullanıcı Adını ve Şifresini girelim. (K.A: admin Şifre: admin'dir genelde)(Bu giriş adresi ve kullanıcı adı şifreniz router'ın altında bulunur.)

Açılan Sayfada Quick Setup Kısmından Bridge with Ap'yi seçelim Next'e basalım.
Resim 1
   Daha hangi ağa bağlanacağımızı seçeceğimiz sayfa açılır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken Nokta Sinyal'in bana göre bir bağlantı yapmanız için 17 18 dblik bir kalite görmeniz gerekmekte. Ancak kanal ayarları ile bu 21 24'e kadar yükseltilebilmekte (İyi bir bağlantın bence 21 23 arası kafi yeterli.) Özellikle 17 18 db'lik bir bağlantı için 5. kanal veya 5. kanalda yayın yapan Bssid çoksa 6. 7. kanala karşı vericiyi ve Router'i ayarlarsanız gayet iyi olacağını düşünüyorum. Ancak zaten 5'e yakın bir kanaldaysanız yeterli derecede verim alamayabilirsiniz 17 18 db den. (Baya denedim çünkü bir şeye benzemiyor. Ayrıca 1 ve 2. kanallar da parazit çok olup hiç verim alamayabilirsiniz. Ama Kanal numarası düştükçe kısa dalga olacak ve daha uzun mesafeye sinyal ulaşacaktır. Modemi bu şekilde ayarlamaya özen gösterin. Router'ı da modeme göre ayarlayacaksınız zaten.)
   Connect dedikten sonra zaten arayüz otomatik olarak karşı modemin yayın yaptığı kanalı ve şifreleme türünü ayarlayacaktır.
   Wireless Password kısmına karşı modemin kablosuz ağ şifresini girelim ve Next diyelim.
Local Wireless Name kısmına router'ın aldığı kablosuz ağı tekrar hangi isimle yaymak istediğinizi girebileceğiniz bir ekran ve sizin Router'ın Kablosuzunun ayarlarını yapabilmeniz için ekranda Use the same security settings for the local wireless network as the root Ap kısmındaki tik işaretini kaldırınca Şifre girme ve şifreleme türünü seçebileceğiniz ekran gelecektir. Tik işaretli kalırsa Karşı modemin kablosuz şifresiyle Router'un şifreleri ve şifreleme türü aynı olacaktır. Burayı isteğinize göre ayarlayıp Next diyelim.
   Sıradaki ekranda Dhcp Server Disable olmalıdır. (Bu internet kaynağının Router değil Modem olduğunu belirtir diyebiliriz. Enable yaparsanız karşı tarafın internetini de bozabilirsiniz. Belli olmaz denemedim.)
   Ip adress: Bu Router'ın arayüz adresi olan 192.168.1.254'ü değiştirebileceğiniz yer IP Adress'dir. burayı genelde çakışma olmaması için eğer karşı taraftaki modemin arayüzüne giriş veya varsayılan ağ geçidi numarasını baz alarak son kısmını değiştirin.

   Diyelimki Karşı taraf 192.168.2.1'den modem arayüzüne giriyor. Sizde router'ın arayüz adresini buna göre ayarlayabilirsiniz. Örn: 192.168.2.66 gibi. 2'lere dikkat. Neyse o sadece son kısmı modemin den farklı yapacaksınız. Modemin arayüzü atıyorum 192.168.3.1 sizde 192.168.3.66 veya 192.168.3.54 gibi ayarlamanızda fayda var. Daha sonra bu adresten Router'ın arayüzüne ulaşabilirsiniz. 192.168.1.254 gider.

Subnet Mask kısmını oynamayalım.

   Change The Login Account kısmında No'yu işaretlerseniz arayüze giriş şifresi aynı kalacaktır. Yani admin admin. Ancak değiştirmek isterseniz Yes diyin ve Old username(eski kullanıcı adı) admin Old Password (Eski şifre) yani mevcuttaki giriş bilgilerini yazın altına da New user name' yeni kullanıcı adı New Password ile Confirm New Password'da da yeni şifrenizi aynı olacak şekilde girin ve Next'e basın.
   Son olarak Finish Kısmında Size yaptığınız ayarların bir dökümü çıkacaktır. Bu ayarları isterseniz doküman .txt olarak Save Butonu yardımı ile kaydedebilirsiniz.

   Sonra Finish/Reboot yani sonlandırıp yeniden başlatmanız gerekmektedir. Reboot'a basalım ve yaptığımız ayarlarla Router'ın Bridge with Ap yani köprüleme modunda reboot yani yeniden açılmasını sağlamalıyız.

  Kısa bir süre sonra Cihazınız karşı modem ile köprü oluşturarak tekrardan sizin ayarlarınızla bu ağı hem kablosuz hemde kablolu olarak yaymaya başlayacaktır. Oluşturduğunuz yeni ağa belirlediğiniz şifreyi girerek bağlanın hız testi gibi verimlilik kontrollerini yapın.

   Eğer yeterli verim alamayıp kanal değişimine giden arkadaşlar unutmamalılar ki kanalı değiştirme sırasında Karşı modemin kanalını değiştirdiğiniz gibi anında sizdeki router'ı da değiştirdiğiniz kanala ayarlamanız kaydetmeniz ve yeniden başlatmanız gereklidir yoksa Router'ı resetleyip yeniden ayarlamanız gerekir veya kablo ile bağlanmanız gerekebilir arayüze ulaşamayabilirsiniz.
Çünkü Karşı modemle aynı kanala sahip olmayan Router'ın ayarları tam olsa bile Kanal tutmadığı için İnternet bağlantısı kesilir Router Kablosuz Ağa istemci kabul etmeyebiliyor. (Çünkü ip adresi alıp veremiyor. Buda ağa erişimi kısıtlandırmaktadır.) Karşı modemde kanal ayarlarını yapın son olarak kaydetme butonuna basmadan Router'ı da ayarlayın ve Karşı modemin kanalını kaydedin o yeniden başlatmaya geçtiği gibi Router'ıda Save diyip Reboot edin. Daha sonra Router'da Sol menüden Wireless menüsünden Survey'e girerek karşı modemin dbsinde yükselme varmı veya değişik sitelerden hız testinizi yapmayı unutmayın.


    Tatmin edici bir hıza ulaştığınızda ayarları olduğu gibi bırakın. Asla karşı modemin kanal ayarını otomatik yapmayın çünkü modemi kapatıp açtıkça router'ı resetleyip yeniden kurmak durumunda kalmayın.

Dikkat: İnternet Bağlantısında yeterli hızı göremeyenler unutmayın ki karşıdaki modemde de yeteri kadar hızlı bir internet olmayabilir. Direkt olarak karşı modemin yanında interneti kablosuz olarak test edin. Ona göre Router'dan gelen internetin az ve ya çok hızlı olduğuna karar verin. Bazen %50 ye varan verim kayıpları normaldir. Bunu bir çok etken değiştirebilmektedir. Kanal Hava çevredeki diğer frekanslar (Wifi, Telefon, Manyetik alanlar.) (Alıcınız bir caminin yakınında ise merkezi sistem devreye girdiğinde ezan vakitleri, o bile bozabilmektedir sinyali.) Gündüz Gece farkları da çok olur.

Kablosuz Tekrarlayıcı Repeater Kurulum Ayarları

Yukarıdaki anlatımdan sadece modem arayüzüne girip Quick Setup' a ulaşma kısmına kadar olan yerden sonrasını anlatacağım.
  • Repeater (Rance Extender)'i seçelim Next Diyelim.
  • Universal Repeater seçili olduğunu kontrol edip Survey deyin. Biraz bekleyin.
  • Tekrarlamak istediğiniz ağın karşısındaki Connect'e tıklayalım.
  • Wireless Password'u girin karşı modemin yada AP'nin Next diyelim. Kanal ve şifreleme türleri bağlandığınız AP'ye göre ayarlanacaktır değiştirmeyelim hiç bir ayarı. Next
  • DHCP disable olacak, IP adresi karşı modemin varsayılan ap geçidindeki numaraya göre ayarlayıp sadece en sağdaki noktadan sonrasını değiştirin örneğin karşı modemin arayüzüne giriş ip'si 192.168.1.1 siz buraya 192.168.1.77 verebilirsiniz.
  • Change the login account kısmına Yes derseniz Router arayüzüne girişleri değiştirebilirsiniz Yukarıda detaylı anlatım var. Buraları da istediğinize göre ayarladıktan sonra Next diyelim. 
  • Reboot ettiğinizde cihaz yeniden başlayıp belirttiğiniz kablosuz yayını tekrarlama işlemine başlayacaktır.
   Köprüleme yapmanız daha mantıklı çünkü TP-LİNK  TL-WA701ND modellerinde Köprüleme işlemi sırasında tekrardan Karşı modemin ayarları ne olursa olsun Wifi ayarlarını değiştirebiliyor ve istediğiniz şifre ile ve en önemlisi WPA2 ile şifreleyebilmenizdir sadece kanal hariç. 



Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar E-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif  Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder