31 Ocak 2015 Cumartesi

Bilgisayar Açılmıyorsa Ne Yapmamız Gerekir?Nelere Bakmalı,Hangi Yolları İzlemeliyiz?


   Bilgisayar kullanıcılarının çoğunun karşılaştığı sinir bozucu sorunlardan biride, bilgisayarın bazen açılmıyor olmasıdır. Bu sorunun kaynağı %60 işletim sisteminden dolayı, %40 ise teknik arıza ve hatalardan dolayı oluşmaktadır. Bunu ayırt etmek çok basittir. Bilgisayarınızın ‘’Power‘’ düğmesine bastığınız zaman, bilgisayarınız çalışıyor fakat karşınıza siyah veya mavi bir ekran çıkıyor ve devamı gelmiyor ise; İşletim sistemi kaynaklı bir sorundur. Ancak bilgisayarınızdan hiçbir tepki alamıyorsanız; İç aksamında veya bağlantı kablolarında yırtılma veya temassızlık sorunları olabilir.

   Buda teknik manada bir soruna tekabül eder. Bahsedeceğim konu ise ikisini de içeren açılmama sorunları olacaktır. Birçok kullanıcı, bu yüzden bilgisayarına format atma yoluna gider ve bu sürekli bir şekilde izlenirse sabit disk performansı gittikçe düşer. Aslında en son denenecek olan yol format atmak olmalıdır. Diğer bir yanlış olan durum ise gereksiz parça değişimleri yapmaktır.

Bilgisayar Parçalarında Hasar Kontrolü Yapmak

Bilgisayarınız eğer tepki vermiyor ise tüm denemelerinize rağmen bios veya yardım ekranına giremiyorsanız. Büyük ihtimalle bilgisayarınızın teknik bir arızası söz konusudur. Bu tip açılmama sorunları genelde bilgisayar temizlendikten sonra veya elektrik kesintileri sonrası meydana gelmektedir. Bu olaylar bağlantı kablolarını etkileyebileceği gibi iki parçayı da dolaylı olarak etkileyebilmektedir. Bunlar genellikle RAM veya Anakart olmaktadırlar. Ama işi şansa bırakmadan kontrolleri tüm parçalar üzerinde yapacağız. İlk önce sorunun kaynağını bulmak çok önemli, bunun en kolay yolu ise parça değişimleri yapmak. Bu sayede sorunu kolayca çözebilirsiniz. Bunun için anakartlarınızın uyumlu olduğu bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Eğer parça arızası olmadığını düşünüyorsanız, anakart üzerinde bulunan RAM yuvalarında ufak hasarlar meydana gelmiş olabilir. Bu yüzden RAM’inizi bulunduğu yuvasından çıkartıp, diğer yuvalara takın ve bilgisayarınızı tekrar açmaya çalışın. Tüm çalışmalarınıza ve kontrollerinize rağmen, parçalarda teknik bir arıza bulamadıysanız, bağlantı kablolarına yoğunlaşın kontrol kalemini elinizden düşürmeyin, güç kaynağınızın uzandığı bütün kablolarda hasar kontrolünü yaptıktan sonra eğer hasar var ise o kabloyu değiştirerek çözüme ulaşabilirsiniz.

İşletim Sistemi kaynaklı Hataları Çözmek

   İşletim sistemi kaynaklı hatalarda genellikle sistem dosyalarının hasar oluşması gözlemlenmektedir. Bu kullanıcı kaynaklı bir hata olarak ta görülebilir. Bunun sebebi çeşitli virüsler veya kullanıcı ihmalkârlığı olabilir. Diğer bir sorun ise, uygun olmayan şekilde işletim sisteminin kapatılmasıdır. Eğer işletim sistemini yani bilgisayarı direkt enerjisini keserek kapatırsanız bilgisayarınız bir daha ki sefere açılmayabilir. Direkt enerji keserek yapılan kapatma esnasında kendisine verilen komutları işlemekte olan ve ciddi hızlarda dönen harddisk o anda bazı dosyaları kalıcı olarak bozabilir.
   Özellikle hardiskiniz ssd değilse enerjiyi keserek bilgisayarı kapatmayın ama ssd ise genelde bozulmuyor(çok defalar denedim).Bu sorunlar karşılaşanınız var ise, en kesin çözüm format atmaktır fakat değerli dosyalarınız ve ciddi öneme sahip belgeleriniz var ise müşteri hizmetlerini arayarak daha etkili bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Diğer ufak sorunlara gelecek olursak. Bilgisayarın ekranı tam olarak gelmediğinde F8 tuşuna basarak, ‘’ Advanced Boot Options ‘’ menüsünü açabilirsiniz ve buradan ‘’ Güvenli kip (mod)‘’ seçerek bilgisayarınızı açabilir ve gereken değişiklikleri yaparak bilgisayarınızı eski haline getirebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise ‘’ Bilinen Son iyi Yapılandırma ‘’ veya ‘’ En son çalışan Ayarlar ‘’ seçeneğini kullanarak, ufak hataları düzeltebilirsiniz.Bunlara rağmen hala bilgisayarınız başlamadıysa, en son çözüm format atmakta çünkü yapılması gereken her şeyi hemen hemen yaptığınızı var sayarsak daha da zaman kaybetmemek için format atabilirsiniz.

   Eğer bilgisayarınızın imajını almak gibi güzel bir şey yaptıysanız, imaj atmak sizin için daha iyi olacaktır.Mavi ekran hatalarından korunmak için kesinlikle bir yedeği elinizde bulundurun, update lerinizi yükleyin , antivirüs kullanın.Bu konuda daha detaylı bilgi almak için yine bu konularda daha önce hazırladığımız bir yazımızı tavsiye ederiz.Bazen bilgisayarda mavi font üzerinde gibi bir mesaj görebilirsiniz. Bu durumda windows'un açılması maalesef mümkün olmaz. Eğer önyükleme yani boot dosyalarını yeniden yüklersek belki sorun çözülebilir. Bunun için bilgisayarınızı işletim sistemi cd sinden başlatıp R kurtarma tuşuna basın. Kurtarma konsoluna girildikten sonra fixboot yazın ve entera basın. İşe yaramasa bile bu işlem dosyalarınıza zarar vermeyecektir. Bunun için çekinmenize hiç gerek yok.


Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder