31 Ocak 2015 Cumartesi

Verilerinizi Ücretsiz Kurtarın


   Başta virüsler olmak üzere bunun gibi pek çok sorun nedeniyle bilgisayar belleğinin silinebilmesi söz konusu olabiliyor. Bilgisayar sistemlerinde en çok kokulan şey, bilgisayar belleklerinde bulunan dosyaların, verilerin ya da bilgilerin silinmesidir. Ancak bu sorunun teknoloji ışığında çözümü vardır. Bu yazıda ister geri dönüşüm kutusu ister SHIFT+DELETE kısa yolu ile silinen dosyaların nasıl geri kurtarılacağı konusunda bir alternatif yoldan bahsedilmiştir.Bilgisayarlar, çalışma prensibi olarak üzerilerin de işlem görülmüş tüm dosyaları “silinse bile” hafızalarında barındırmaktadır. Çok küçük bir işlem ile silinen veriler bilgisayara tekrar kazandırılabilmektedir. Çünkü bilgisayar sistemleri, eski kaset sistemlerinde bir şarkının üzerine yeni bir şarkı yazar gibi, eski dosyaların üzerine yenilerini yazma mantığı ile çalışmaktadır. Bir takım veri kurtarma programları sayesinde bu eski dosyalar bilgisayarlarda ön plana çıkartılabilmektedir.

   Nasıl olur da sildiğiniz dosyalar aslında tam olarak silinmiyor ?

   Hard diskler sektörel yapılardır. İşletim sistemleri bu sektörlerin maximum veya minimum boyutlarına göre verileri buralara yazarlar. Yazma işlemi manyetik bir işlemdir. Yazılacak veri en uygun ve hızlı ulaşılabilen sektöre yazılır. En uygun sektörün olmazsa olmazı ise o sektörde adreslenmiş veri bulunmaması ile alakalıdır. Yani işletim sisteminin işaret koyup ; bu benim için bir veri, bir dosyadır simgesi yoksa o noktaya işletim sistemi her hangi bir veriyi yazacaktır.  İşte sildiğini sandığınız veriler işletim sistemi açısından artık bir anlamı olmayan ve gerektiğinde üzerinde bulunan verilerin üzerine bir başka verinin yazılabileceği alan durumuna geçiyor.Bir işletim sisteminin silinecek veriyi derinlemesine temizlemesini beklemek hata olur. Eğer gerçekten silinmesini istediğiniz veriler varsa bu işlem için özel yazılmış programları kullanmanız lazım. Bu programları kullansanız dahi konvasyonel hard disklerden bir veriyi silemniz neredeyse imkansıdır. Manyetik kayıt ilkesine göre çalışan hard disklerin geride bıraktığı manyetik artıklardan silinmiş verilere dair ip uçları elde edilebilir.

NOT : Bilgisayarlara atılan format işlemleri verilerinizin silindiği anlamına gelmez,çünkü format attırma sadece bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan ve sistemi temizleme işleminin yapılması gibi bir işlemdir.

Veri kurtarma programı ile veriler kurtarabilir mi?

   Evet bu mümkün daha önceden de veri kurtarma konularına yer vermiştik.R-Studio mac ve R-Studio Windows konularını inceleyerek bu ücretsiz programı kullanarak verilerinizi kullanabilirsiniz.
      

Ayrıca size tavsiye edebileceğim hem kullanımı kolay olan Recuva yazılımını kullanarak verilerinizi rahatlıkla kurtarabilirsiniz.

En çok tercih edilen veri kurtarma yazılımları:


Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder