27 Ocak 2015 Salı

Google'dan Güvenli İnternet Kullanım Önerileri


   Gerek hükümetlerin büyük firmalardan talep ettiği verilerimiz, gerek dev teknoloji şirketleri ile birlikte sosyal medya ağlarındaki bilgilerimizin toplanması ve girdiğimiz her internet sayfasının takip edilmesi, son zamanlarda internet üzerindeki güvenliğimizi ve özgürlüğümüzü kısıtlamaya başladı. Bunun dışında kötü amaçlı hackerlarda bu bilgilerimizi ele geçirebilmek ve avantaj sağlamak için fırsat kolluyor. Peki internette nasıl güvenli kalabilirim? diyorsanız, Google bazı tavsiyelerde bulundu.

   Google arama motoru, internet tarayıcısı ve mobil cihaz kullanıcıları için toplam 12 tane güvenli internet kullanım önerisini sundu. Bunlar içerisindeki en önemli 5 tanesini sizlerle paylaşarak, daha önceden dikkat etmediğiniz yada kullanmadığınız yöntemleri kesinlikle dikkate alıp kullanmanızı tavsiye ederim. Zira son zamanlarda şifrem yada hesabım gitti diye yardım isteyen arkadaşlarım sayısı da gitgide artıyor.

   İşte Google'ın internette güvenli kalabilmeniz için yaptığı en önemli 5 öneri:

1) Basit Şifrelerinizi Yeni ve Karmaşık Şifreler ile Değiştirin

   123456, abc123, doğum tarihiniz vb. gibi basit şifreler kullanmaktan vazgeçin. Çünkü bu tür şifreler hackerların daha herhangi bir yönteme başvurmadan ilk olarak deneyip en çok başarılı oldukları yol diyebilirim. Pek çok kullanıcı internet ortamındaki tehlikenin büyüklüğünden habersiz çok basit ve sade şifreler ile online oluyor. Fakat şifrelerinizi zorlaştırarak hem kendi güvenliğinizi sağlamış hem de hackerların işine çomak sokmuş oluyorsunuz. Şifre yönetimi için kullanabileceğiniz LastPass programı en iyilerden bir tanesi. Tek bir karmaşık şifre oluşturacağınız program tüm şifrelerinizi içerisinde saklayarak diğer kişilerin ulaşmasını engelliyor.

2) Hesaplarınızı ve Fotoğraflarınızı Hackerlardan Koruyun

   İnternet ortamında kullandığınız hesaplarınızı ve tüm fotoğraflarınızı korumak için yapabileceğiniz en basit yöntem çift aşamalı girişlerdir. Google hesabınıza farklı bir bilgisayar ve IP adresi üzerinden giriş yapmak istediğinizde mobil cihazınıza gelen şifreyi girmeniz gereken yöntem hackerları baştan caydırarak, sizin bilgilerinize erişmesini engelliyor.

3) Mobil Cihazlarınızda Şifre, PIN ve Parmak İzi Taraması Kullanın

   Günlük yaşantımızda en çok kullandığımız cihazlar haline gelen akıllı telefon ve tabletlerinizi açarken PIN kodu, yada ekran kilidini açabilmek için mutlaka şifre kullanın. Ayrıca parmak izi tanıma özelliği bulunuyorsa bunu da kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Belki yakınlarınızdan tehlikeli bir hareket gelmez ama, telefonuzu bir yerde unuttuğunuzda yada kaybettiğinizde başınıza bir şey gelmesini istemiyorsanız mutlaka PIN ve şifreleri kullanın.

4) Uygun Olmayan İçerikleri Bildirin

   YouTube'da yada diğer servisler üzerinde kurallara uygun olmayan bir içerik gördüğünüzde bunu mutlaka Google'a bildirin. Google'ın güvenlik sistemlerinin bu içerikleri kaldırması normal şartlarda biraz zaman alabiliyor. Fakat bilinçli kullanıcıların bu tür içerikleri bildirmesi durumunda Google duruma hemen müdehale ederek, kullanıcıların zararına olan içerikleri servisleri üzerinden kaldırıyor yada engelliyor.

5) Tarayıcınızı Daima Güncel Tutun

   Hangi tarayıcıyı kullanıyor olursanız olun, güncellemesi geldiği zaman mutlaka hemen indirip kurun. Hatta otomatik güncelleme seçeneğini ayarlar menüsünden aktif ederek bir güncelleme geldiğinde otomatik yapılmasını sağlayın. Güncellemeler bilgisayar yada mobil kullanıcıların canını en çok sıkan şeyler arasında fakat söz konusu yarayıcılar olduğunda güncellemelerin önemi çok daha fazla artıyor. Herhangi bir güvenlik açığı yada diğer önemli noktalardan biri değiştirildiğinde güncellenen tarayıcıların, internet kullanımındaki yeri büyük olduğu için güncel versiyonu ile kullanılması büyük önem taşıyor. Eğer Google Chrome kullanıyorsanız, otomatik güncelleme ile hiç bir uğraş vermeden tarayıcınızın daima güncel olduğundan emin olabilirsiniz.

   Bonus! Kişisel Önerilerim: İnternet üzerinde güvenli kalabilmek adına, kaynağını bilmediğiniz link ve resimlere tıklamamaya özen gösteriniz. Özellikle son zamanlarda sıkça karşılaştığım Facebook üzerindeki içeriklere çok dikkat etmelisiniz. Paylaşımı yapan sayfa yada kişiyi biliyorsanız ve güvenli olduğundan eminseniz herhangi bir problem yok. Bu konuya örnek olarak 2000 TL'lik bir telefonu 150 TL'ye alabileceğiniz gösteren bir paylaşım büyük ihtimalle ya dolandırma yada farklı bir kötü amaç için yapılıyor. Bu tür oyunlara gelmeyin.

   Diğer bir önerim ise, ilgi çeken konular hakkında fotoğraf galerileri oluşturup kullanıcıların bu fotoğraflara bakmasını sağlayan internet sitelerini daha önce kullanmadıysanız yada ilk önerimde ki gibi kaynağını bilmiyorsanız kullanmayın. Bu tür sitelerde Facebook reklamları ile kullanıcıları kendi sayfalarına çekerek, siz fotoğraflar arasında ileri geri giderken o tuşların üzerine yerleştirilen linkler sayesinde Facebook hesabınız ile bir çok sayfa beğenisi yapmanıza neden oluyor. Nasıl ve ne zaman beğendiğinizi hatırlamadığınız sayfalar Facebook hesabınızda yer alıyorsa, nedeni bu anlattığım konu olabilir. Mutlaka dikkat edin. Bu tür yapılmaması gereken pek çok davranış var elbette. Bu nedenle internet üzerinde dikkatli çok dikkatli olmanız gerekiyor.




Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder