24 Ekim 2014 Cuma

Bilgisayarınızı Hızlandırmanın Yolları


   Her bilgisayar kullanıcısının isteği, bilgisayarlarının ilk alındığı günkü gibi çalışması ve aynı taze performansı kullanım ömrü boyunca muhafaza edebilmesi.

   Fakat ne yazık ki bu mümkün değil zira bilgisayarlar sürekli olarak yük altında işlem yapıyorlar ve buna bağlı olarak sistem performansı zamanla düşüyor.Uzun bir süre boyunca herhangi bir bakım işlemine tabi tutulmamış bilgisayarların hafızalarında gereksiz yer işgal eden birçok dosya birikiyor.

   Bu dosyalar sistem kaynakları üzerinde olumsuz etkide bulunarak bilgisayarın ilk günkü performansından uzaklaşmasına sebep oluyor.Buna ek olarak bir de gerekli güncelleme işlemleri yapılmadıysa bilgisayar bir hayli güçten düşüyor.

   Fakat alabileceğiniz birkaç önlem sayesinde bilgisayarınızı sağlıklı işler vaziyette tutabilirsiniz. Üstelik bu işlemlerin hiçbiri maliyet gerektirmiyor ve karmaşık teknik bilgilere de ihtiyacınız yok. Elbette bu temizleme ve hızlandırma yöntemleri bir noktaya kadar fayda sağlıyor.Ciddi bir problem söz konusuysa teknik servisinizle görüşmeniz daha yerli bir davranış olacaktır.

1- Sistem temizleme programları kullanın

   Periyodik olarak gerçekleştirilen sistem temizleme işlemleri bir bilgisayarın gerçek performansını uzun süre muhafaza etmesine yardım ediyor.Bilgisayarınıza kurup kaldırdığınız her program ardında artık dosyalar bırakıyor.Bu artık dosyalar zamanla birikerek sistem performansı üzerinde olumsuz etkilerde bulunuyor.Böylece bilgisayarınızın performansını düşürerek kasmaya ve yavaşlamasına sebep oluyor.Gereksiz veriler bilgisayarlarda her zaman can sıkıcı sonuçlar meydana getirebiliyor,bunun en büyük belirtisi diyebileceğimiz performanstır.Ayrıca gereksiz yere Ram'den yer harcayarak bilgisayarınızın kapasite alanını kısıtlamasını da unutmamak gerekir.

   Fakat tamamen ücretsiz olarak indirebileceğiniz CCleaner, System Cleaner, Synei PC Cleaner, Auslogics Registry Cleaner, Advanced Cleaner, Glary Utilities gibi güçlü yazılımlarla bilgisayarınızı zahmetsizce tarayabilir ve gereksiz program dosyalarını temizleyebilirsiniz.Ayrıca diğer sistem temizleme programlarını buradan inceleyerek kullanabilirsiniz.Oldukça işinize yarayacak olan bu programlardan her hangi birini kullandığınız da arada ki farkı siz göreceksiniz.
   Gerekli işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sistem performansınızda gözle görülür bir fark olacaktır.

2- İhtiyacınız olmayan animasyon ve efektleri kaldırın

   Hiç şüphesiz ki görsel efektler ve animasyonlar bilgisayarınızı daha ihtişamlı gösterir.Fakat bunlar sistem kaynakları üzerine fazladan yük bindirerek bilgisayarın genel performansı üzerinde negatif etki yaratır.Bu gerçekleri göz önüne alarak yapmanız gereken tek şey,hız ve görsellik arasında bir tercih yapmak.

   Örneğin Windows 7 üzerinde yer alan Aero teması sistem üzerinde gerçekten çok fazla etki bırakıyor.Özellikle çok yüksek güçte olmayan bilgisayarları bir hayli yavaşlatmaktadır.Bu temayı iptal etmek için; masaüstünüze sağ tıklayarak kişiselleştirme seçeneğine tıklayın,oradan da temayı seçin ve efektleri kapatın.

3- Sistemi güncelleyin ve iyi bir antivirüs kullanın

   Çoğu kullanıcı güncelleme işlemlerini hep sonraya bırakır ki bir bilgisayara yapılabilecek en kötü şeylerden bir tanesi de budur.Güncellemeler bilgisayarın her zaman en son çıkan teknolojilerle ve yazılımlarla donatılmasını sağlar. Güncellemelerden mahrum bırakılan bir bilgisayar eski sistemin sorunlarıyla sürekli olarak mücadele ederek zorlanır.Bu sebeple sistem güncellemelerini zamanında yapmanızı tavsiye ediyoruz.Size tavsiye edebileceğim bir kaç tane bu işi iyi yapan program var,birincisi Windows 7 ile birlikte kullanıcılarına ücretsiz full olarak sunulan ve gayet başarılı olan Microsoft Security Essentials bunu denemelisiniz.İkincisi olan Norton 360 ücretsiz versiyonunu kullanın,çünkü programı satın almış olduğunuzda pek işe yaramıyor bunu da kimse bilmez bunu belirteyim.Son olarak bu programla birlikte pek çok işlemleri yapabilen ve farklı görevler içinde kullanabileceğiniz Advanced SystemCare tavsiye ederim.
   Bir diğer önemli husus da antivirüs.Bildiğiniz gibi sağlıklı bir sistemin en büyük düşmanı virüsler ve kötü niyetli yazılımlardır.Bu yazılımlar sisteme gizlice sızarak çalışma performansını negatif yönde etkiler.

   Sadece performansla sınırlı kalsa iyi,bu tarz yazılımlar kişisel bilgileri de riske atarlar.Bu nedenle Avast! Free Antivirus, Avira Antivirus, Panda Cloud Antivirus, Norton Antivirus, Baidu Antivirus gibi güvenlik yazılımlarından birini kullanarak sisteminize temel koruma sağlayabilirsiniz.

4- Daha fazla görev için daha fazla RAM

   Sisteminiz üzerinde genelde aynı anda birden fazla işlemi yürütüyorsanız fazladan RAM’e ihtiyacınız olabilir. Yavaş hissettiren bir bilgisayarı canlandırmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi yeni RAM almak veya eski RAM’lere destek sağlamaktır.
   Bu yöntem tek başınıza gerçekleştirebileceğiniz kadar kolaydır.Sisteminize uygun bir RAM modeli seçtikten sonra evde kendiniz bile takabilirsiniz.Fakat riske girmek istemiyorsanız bir bilgisayar teknik servisine danışabilirsiniz.

5- Hızlı yükleme işlemleri için SSD tercih edin

   SSD veya Solid State Drive sistemi roketleyen parçalardan bir tanesi.Maliyeti yüksek olsa da sisteme katkısı da aynı ölçüde yüksek olan bu bileşenler konvansiyonel HDD’lere göre çok daha yüksek performans sunuyor.
   Kabul etmek gerekiyor ki HDD’lerin maaliyetleri çok daha düşük ve bu yüzden birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor.HDD ve SSD arasında karar vermek zaman zaman zor olabiliyor.Sınırlı bir bütçeniz varsa boyut ve hız arasında seçim yapmanız gerekecektir.

   Eğer bilgisayarınızda çok fazla veri saklamıyorsanız SSD sizin için ideal bir çözüm olabilir.Eğer büyük boyutlu videolar, filmler, fotoğraflar saklamak istiyorsanız HDD sizin için daha ideal bir çözüm.Elbette bu iki bileşeni tek bir sistemde kombine etmek de tercih edebileceğiniz seçenekler arasında.

6- Sistem başlangıç programlarını en aza indirin

   Başlangıç programları ne kadar fazlaysa bir bilgisayar o kadar yavaş açılır.Sistemin gücü ne olursa olsun sistem başlangıç programları sistem kaynaklarını bol keseden kullandıkları için genel performansta düşüş gözlemlenir.

   Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, gerekli bir programın gereksiz sanılarak devre dışı bırakılmamasıdır.Bu yüzden herhangi bir programı kapatmadan önce o programı bilmiyorsanız Google’da aratarak hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

7- Sistem kaynaklarını kullanan işlemleri belirleyin

   Bildiğiniz gibi siz internette gezinirken veya film izlerken arka planda milyonlarca işlem yapılmakta.Bu işlemlerin her biri sisteme fazladan yük bindiriyor.Bu işlemlerden bazıları gereksiz olabilir.Neyse ki bunu tespit etmek çok basit.

   Windows Görev Yöneticisini açarak sisteminize fazladan yük bindiren işlemleri ve programları hemen görebilirsiniz.Bu işlemlerden gereksiz olanları kapatarak sistem kaynaklarınızı daha iyi yönetme şansına sahip olursunuz.

8- Sistemi sıfırdan kurun

   Her şeyi denediniz ve sisteminiz hala yavaş.Peki şimdi ne yapacaksınız? Bu noktaya kadar denediğiniz yöntemler işe yaramadıysa sistemi baştan yüklemekte fayda var.Bilgisayara format attığınızda sabit diskiniz rahat bir nefes alacak ve adeta yeni doğmuş bir bebek gibi olacak!

9- Tarayıcı önbelleğini temizleyin

   Sisteminizde normal kullanımda herhangi bir sorun yok fakat internette gezinirken mi sorun yaşıyorsunuz? O zaman sorun kesinlikle tarayıcınızda.

   Tarayıcılar gezindiğiniz sayfaların bilgilerini depolar.Bu durum zamanla tarayıcının yavaşlamasına ve asıl performansından uzaklaşmasına sebep olur.İşte bu durumda başvurabileceğiniz en etkili yöntem tarayıcı önbelleğini temizlemektir.Bunu tarayıcı ayarlarından kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

10- Sistemi sık sık yeniden başlatın

   Bilgisayarınızı uzun süre açık bırakıyorsanız sistem belleği gereksiz yere dolar.Bunu engellemek için bilgisayarınızı belirli periyotlarda yeniden başlatın.


Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder