20 Ekim 2014 Pazartesi

Mac Bilgisayarınızı Hızlandırma Yöntemleri

Mac’iniz es­ki hı­zı­na sa­hip de­ğil­se, uy­gu­la­ma­lar çok ya­vaş açı­lı­yor­sa ve sü­rek­li dö­nen renk­li to­pu iz­le­mek­ten si­nir­le­ri­niz bo­zul­ma­ya baş­la­dıy­sa kol­la­rı sı­va­yıp bi­raz ba­kım yap­ma­nın za­ma­nı gel­miş demektir. So­run uy­gu­la­ma­lar, ek­len­ti­ler, hard dis­kin aşı­rı yük­lü ol­ma­sı gi­bi ne­den­ler­den kay­nak­lan­dı­ğı gi­bi, dış­sal ne­den­ler de bil­gi­sa­ya­rı­nı­zın ya­vaş­la­ma­sın­dan so­rum­lu ola­bi­lir.Tek­nik des­te­ğe baş­vur­ma­dan ya da baş­vur­mak zo­run­da kal­ma­dan da bu so­ru­nu çö­ze­bi­lir­si­niz.Dos­ya­mız­da Mac­li­ne eki­bi ola­rak şimdi­ye ka­dar Mac bil­gi­sa­yar­la­rı­mız ya­vaş­la­dı­ğın­da de­ne­di­ği­miz ve so­nuç al­dı­ğı­mız yön­tem­le­ri bir ara­ya ge­tir­dik.“Hi­le­le­ri­mi­ze” siz de baş­vu­ra­bi­lir­si­niz. De­ne­me­den vaz­geç­me­yin.

Mac’e ya­kın­dan ba­kın
“Uti­li­tes” kla­sö­rü­ne gi­re­rek ve “Ac­ti­vity Mo­ni­tor”ü kul­la­na­rak Mac’ini­zi da­ha ya­kın­dan ta­nı­ma­nız müm­kün. Bu­ra­dan CPU kul­la­nı­mı, sis­tem bel­le­ği, disk ak­ti­vi­te­si ve ağ per­for­man­sı­na iliş­kin bil­gi­le­ri gö­re­rek do­na­nı­mı­nız­da­ki so­run­la­rı da­ha ra­hat bir bi­çim­de çö­ze­bi­lir­si­niz.






Çev­re­sel teh­li­ke­ler
Dock’lar, ya­zı­cı­lar gi­bi çev­re­sel ci­haz­lar her an kul­la­nı­la­bil­me­le­ri açı­sın­dan Mac’e ta­kı­lı du­ru­yor ola­bi­lir an­cak ay­nı an­da çok faz­la ci­ha­zın ta­kı­lı ol­ma­ma­sı­na da dik­kat et­mek ge­re­ki­yor. Hız­da bir azal­ma gör­dü­ğü­nüz­de bu ci­haz­la­rın bağ­lan­tı­sı­nı ke­sip bir de öy­le de­ne­yin de­riz.



He­sap­la­rı gör­mek…
Eğer Mac’iniz­de bir­den faz­la he­sap kul­la­nı­yor­sa­nız di­ğer he­sap­ta ha­la açık olan uy­gu­la­ma­lar da si­zi ol­duk­ça ya­vaş­la­ta­bi­lir. Mac’ini­zin ba­şı­na ku­rul­ma­dan ön­ce, di­ğer he­sap­la­rın ve uy­gu­la­ma­la­rın ka­pa­lı ol­ma­sı­nı sağ­lar­sa­nız hı­zı­nız ar­ta­cak­tır. 







Ger­çek­ten ka­pa­lı mı?
Ön­ce­lik­le ye­ni Mac kul­la­nı­cı­la­rı için ha­tır­la­ta­lım ki, sa­de­ce bir pen­ce­re­yi ka­pat­ma­nız OS X için o uy­gu­la­ma­nın ka­pan­dı­ğı an­la­mı­na gel­mi­yor. Bu yüz­den ma­sa­üs­tü­nüz­de açık du­ran bir­çok uy­gu­la­ma, ha­la açık ka­la­rak bil­gi­sa­ya­rı­nı­zı bü­yük öl­çü­de ya­vaş­la­ta­bi­lir. Özel­lik­le Pho­tos­hop gi­bi “ağır” prog­ram­la­rın ka­pan­dı­ğı­na emin ol­ma­lı­sı­nız. 





Gün­cel­le­me­ler
“System Pre­fe­ren­ces” için­de­ki “Soft­wa­re Up­da­te” se­çe­ne­ği­ni ara­da sı­ra­da siz de kul­la­na­bi­lir­si­niz. Ye­ni gün­cel­le­me­ler, Mac’ini­zin hız­lan­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak­tır. Bu se­çe­ne­ği oto­ma­tik ola­rak ayar­la­dı­ğı­nı­zı ve bu ko­nu­da Mac’ini­ze gü­ven­di­ği­ni­zi bi­li­yo­ruz, an­cak hı­zı­nı­zı ar­tır­mak için bu se­çe­ne­ği de göz önün­de bu­lun­du­run de­riz. 





Ta­mir ve ba­kım
“Uti­li­ti­es” kla­sö­rü için­de­ki “Disk Uti­lity”, Mac’ini­ze ra­hat bir ne­fes al­dı­ra­bi­le­cek uy­gu­la­ma­lar­dan bir di­ğe­ri. Bu­ra­dan First Aid sek­me­si­ne tuş­la­yın ve bil­gi­sa­ya­rı­nı­zın ya­ra­la­rı­nı sar­ma­sı­na izin ve­rin. Re­pa­ir Disk Per­mis­si­ons’ı tık­la­ya­rak Mac’e anın­da bü­yük hız ka­zan­dı­ra­bi­lir­si­niz. 




Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder