20 Ekim 2014 Pazartesi

Bilgisayarınızdan Casus Yazılımları Kaldırma


   Bilgisayarınızda casus yazılım veya diğer istenmeyebilecek yazılımlar varsa, bunları kaldırmak için bir casus yazılım önleme tarayıcısı ve bir kaldırma aracı kullanmanız gerekir. Casus yazılımı el ile de kaldırmayı deneyebilirsiniz. Casus yazılımı veya diğer istenmeyebilecek yazılımı tamamen kaldırmak için bu yöntemlerin her ikisini de birçok defa kullanmanız gerekebilir.

Casus yazılım önleme tarayıcısı ve kaldırma aracı kullanma:

   Bu Windows sürümünde Windows Defender, casus yazılımların ve diğer istenmeyebilecek yazılımların bilgisayarınızı etkilemesini önleyebilecek bir özelliktir. Windows Defender açıkken bir casus yazılım veya istenmemesi olası bir yazılım bilgisayarınızda çalışmaya veya kendisini yüklemeye çalıştığında size bildirilir. Algılanan öğeleri yoksaymayı, karantinaya almayı (bilgisayarınızda çalışamayacağı farklı bir yere taşıyın) ya da kaldırmayı seçebilirsiniz.

   Virüsten koruma programları genellikle casus yazılım tarayıcılar içerir. Önceden bir virüsten koruma programı yüklediyseniz, bu programda casus yazılım koruması özellikleri olup olmadığını veya güncelleştirme ile bunları eklemenin mümkün olup olmadığını denetleyin ve ardından bilgisayarınızı düzenli olarak tarayın. Casus yazılım hakkında daha fazla bilgi için çevrimiçi olup Microsoft Güvenlik web sitesine gidin.

Casus yazılımı el ile kaldırma

   Casus yazılımların kaldırılması bazen zor olabilir. Bir casus yazılım önleme programı, casus yazılımı kaldıramadığını size bildirirse, casus yazılım önleme programının sağladığı yönergeleri izleyin. Bu da işe yaramazsa, şu seçenekleri deneyin:

  • Virüsten koruma veya başka bir casus yazılım önleme programı yüklemeyi deneyin. Çoğu virüsten koruma programı, casus yazılım koruması ile birlikte gelir.
  • Programlar ve Özellikler'de bilgisayarınıza ait olmayan öğeler olup olmadığını kontrol edin.
   Bu yöntemi uygularken dikkatli olun. Denetim Masası'nda, casus yazılım olmayan çok sayıda program listelenebilir. Casus yazılım programlarının çoğu, Programlar ve Özellikler'de görünmemek için özel yükleme yöntemleri kullanır. Bazen casus yazılım programı, kaldırma seçeneği sunar ve bu yöntemle kaldırılabilir. Yalnızca gerçekten casus yazılım olarak tanımladığınız programları kaldırın; çok sık kullanmasanız da tutmak isteyebileceğiniz programları kaldırmayın.

  • Windows'u yeniden yükleyin.
   Bazı casus yazılımlar kendilerini o kadar iyi gizlerler ki, kaldırılmaları mümkün olmayabilir. Casus yazılım önleme programıyla silmeyi denedikten ya da Denetin Masası ile kaldırmayı denedikten sonra hala casus yazılım belirtilerini görüyorsanız, Windows ve programlarınızı yeniden yüklemeniz gerekebilir.


Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar e-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif Etmeyi Unutmayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder